Τουριστικός Οδηγός

Μοναστήρια / Εκκλησίες

Στο οροπέδιο των Ομαλών, ανάμεσα στους φροντισμένους αγρούς της ζώνης της Ρομπόλας, ξεχωρίζει η Μονή του Αγίου Γερασίμου (16ου αι.), αφιερωμένη στον Άγιο-Πολιούχο του νησιού. Κατά τις λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου, τον Αύγουστο, το μοναστήρι αποτελεί ιερό προσκύνημα για εκατοντάδες πιστούς. Στην περιοχή της Λάσσης, στο Αργοστόλι, βρίσκεται επίσης, το σπήλαιο όπου ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευσε πριν φτάσει στο οροπέδιο των Ομαλών και σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό εκκλησάκι.
Αξίζει να δείτε τη Μονή της Άτρου (8ου αι.), το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, με τον επιβλητικό μεσαιωνικό πύργο σε ένα καταπράσινο οροπέδιο, ανάμεσα σε εκπληκτικά τοπία, όπως και το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον οικισμό Πουλάτα, μοναδικό δείγμα εκκλησιαστικής μπαρόκ τεχνοτροπίας.
Μία επίσκεψη αξίζει η Μονή του Αγίου Ανδρέα στο χωριό Περατάτα, με τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα τέμπλα και τοιχογραφίες, το Θρησκευτικό Μουσείο και τη μοναδική θέα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η Μονή Κηπουραίων στα δυτικά της Παλικής, σε ένα κάθετο βράχο πάνω από τη θάλασσα, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.
Τέλος, ιδιαίτερη είναι η λειτουργία της Τρίτης του Πάσχα, στη Μονή Θεμάτων στο όρος Αγία Δυνατή, αλλά και του δεκαπενταύγουστου στο Ναό της Παναγίας της Λογκουβάρδας, οπότε μικρά ακίνδυνα φιδάκια γεμίζουν την εκκλησία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες και τηλέφωνα των ιερών μονών του νησιού μας θα βρείτε εδώ.

Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς