Τουριστικός Οδηγός

Τουριστικές Διαδρομές

Προτεινόμενες Μονοήμερες Εκδρομές - Πεζοπορικές διαδρομές
 
Περιήγηση στο Αργοστόλι:
Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και περπατήστε στο Λιθόστρωτο. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, αναμνηστικά και άλλα είδη, καθώς και πολλές καφετέριες. Επισκεφτείτε το εσωτερικό του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα για να δείτε το εξαιρετικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και περπατήστε ως την Πλατεία της Καμπάνας με το Ρολόι που ξαναχτίστηκε, μετά τους σεισμούς, όμοιο με το παλιό. Επίσης, μην παραλείψετε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου με τα αξιόλογα ευρήματα από την Κεφαλονιά καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο για να γνωρίσετε την αστική και αγροτική ζωή από την περίοδο της Ενετοκρατίας ως το 1953. Περπατήστε το δρόμο με τους φοίνικες (Οδό Βασ. Γεωργίου) για να δείτε την Οικία Κοσμετάτου, ένα από τα λίγα αρχοντικά σπίτια της πόλης που γλίτωσαν από το σεισμό.
Όταν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά ο Μακρύς Γιαλός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο ή με το αστικό λεωφορείο, για να απολαύσετε μια δροσερή βουτιά στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
Πολύ κοντά στο Μακρύ Γιαλό, στην περιοχή Μηνιές θα βρείτε ένα ακόμα επισκέψιμο οινοποιείο του νησιού, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικούς οίνους.
Εναλλακτικά, μετά την περιήγηση στο Αργοστόλι μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στα Τραυλιάτα και να ξεκουραστείτε στο χωριό Κάστρο. Περιηγηθείτε με το αυτοκίνητο στα όμορφα και γραφικά χωριά της Λειβαθούς, και με κατεύθυνση προς τα Κουρκουμελάτα και τα Καλλιγάτα να επιλέξτε μια από τις όμορφες παραλίες της περιοχής για μπάνιο, όπως τις Άμμες, τις Μηνιές και την Άβυθο. Απολαύσετε περιπάτους και τοπικά εδέσματα στα παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια στην περιοχή της Λειβαθούς.
Αν η θάλασσα και το κρασί σας ανοίξουν την όρεξη, τα εστιατόρια στην περιοχή της Λάσσης και στην παραλιακή ζώνη του Αργοστολίου προσφέρουν ποικιλία από μεζέδες και τοπικές συνταγές. Συνεχίστε τη βραδιά σας με ποτό και διασκέδαση στα μπαράκια της κεντρικής Πλατείας του Αργοστολιού.

Ομαλά – Σάμη –Αγία Ευφημία –Πύλαρος -Μύρτος
Ξεκινήστε από την περιοχή των Ομαλών για να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, αφιερωμένη στον Πολιούχο του νησιού. Αφού προσκυνήσετε το σκήνωμα του Αγίου, κατεβείτε τη σκάλα στο εσωτερικό της εκκλησίας της Παναγίας στη Μονή, για να βρεθείτε στο μικρό υπόγειο χώρο που ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος. Στο επισκέψιμο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας, δίπλα από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου, δοκιμάστε το φημισμένο λευκό οίνο της Κεφαλονιάς, τη Ρομπόλα, που παράγεται κατεξοχήν στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατευθυνθείτε προς τη Σάμη, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Επισκεφτείτε το Σπήλαιο Δρογκαράτη στα Χαλιωτάτα με τους σπάνιους κόκκινους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Από τη Σάμη και κατευθυνθείτε προς την Αντίσαμο, μια ελλειψοειδή παραλία με βότσαλο που την περιβάλλουν κατάφυτες βουνοπλαγιές, για μια δροσερή βουτιά στη θάλασσα του Ιονίου. Γυρίζοντας από την Αντίσαμο και πριν φτάσετε στη Σάμη στρίψτε αριστερά σε ένα δρομάκι για να δείτε την αρχαία ακρόπολη της Σάμης, την ερειπωμένη μονή των Αγίων Φανέντων και τη μονή της Παναγίας των Αγριλίων. Στο χωριό Καραβόμυλος λίγο έξω από την κωμόπολη της Σάμης, επισκεφτείτε το μαγευτικό σπήλαιο της Μελισσάνης και επιβιβαστείτε στις βάρκες για μια περιήγηση στο λιμνοσπήλαιο. Ακολουθείστε το δρόμο για το γραφικό οικισμό της Αγίας Ευφημίας, όπου θα βρείτε καφέ και ταβερνάκια για να ξαποστάσετε. Διασχίστε την κοιλάδα της Πυλάρου και αναζητήστε τα σημεία στον κεντρικό δρόμο από όπου μπορείτε να θαυμάστε από ψηλά το Μύρτο, την ομορφότερη παραλία του νησιού και κατεβείτε σε αυτήν για μια απολαυστική βουτιά στα τιρκουάζ νερά της. Στο χωριό πάνω από το Μύρτο τα Διβαράτα υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να δοκιμάστε μαγειρευτά και ντόπιο κρέας από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Αναχωρείστε στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Φισκάρδο. Κάντε μια παράκαμψη για μια σύντομη επίσκεψη στη χερσόνησο της Άσσου. Εκεί το βενετσιάνικο κάστρο και ο γραφικός οικισμός δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Βγείτε στον κεντρικό δρόμο πάλι και συνεχίστε για το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο. Περιηγηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό για να θαυμάσετε τα διατηρητέα καπετανόσπιτα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πριν φύγετε από την περιοχή αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο τους γειτονικούς γραφικούς οικισμούς. Επιστρέψτε στο Αργοστόλι από την παράκτια διαδρομή, όπου θα μαγευτείτε από το τοπίο των δυτικών ακτών του νησιού.
Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε και μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, να περπατήσετε στο Ελατόδασος και ανεβείτε ως την κορυφή, όπου η θέα είναι μοναδική.

Περιήγηση στην Παλική
Επισκεφτείτε τη χερσόνησο της Παλικής, με το καραβάκι που ξεκινά από το Αργοστόλι. Αποβιβαστείτε στο Ληξούρι και περιηγηθείτε στα δρομάκια με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ.
Εναλλακτικά, ακολουθείστε τον παράκτιο κεντρικό δρόμο για να απολαύσετε το φυσικό τοπίο της διαδρομής. Μόλις φτάσετε στη περιοχή Λιβάδι λίγο πριν από το Ληξούρι,στρίψτε δεξιά και κατευθυνθείτε προς την καταπληκτική παραλία των Πετανών. Το μεσημέρι στις ταβέρνες της περιοχής μπορείτε να γευματίσετε με φρέσκο ψάρι ή άλλα τοπικά εδέσματα.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε το νεοκλασικό κτίριο της Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκης με τη σπάνια συλλογή βιβλίων, χειρογράφων και βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Κατευθυνθείτε στις παραλίες Ξι ή Μέγα Λάκκο με τις κόκκινες αμμουδιές, για να απολαύσετε τη θάλασσα και το μοναδικό τοπίο. Δοκιμάστε τοπικούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια των παραλιών της Νότιας Παλικής. Στη συνέχεια περιηγηθείτε στα χωριά των Μαντζαβινάτων και των Σουλλάρων όπου οι κάτοικοι παραδοσιακά ασχολούνται με τη χωρική οινοποίηση. Αν βρεθείτε εκεί στα τέλη του Αυγούστου θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της οινοποίησης στις αυλές των σπιτιών τους. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος φροντίστε να είστε στη βεράντα της Μονής Κηπουραίων για να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί. Γυρίστε στο Ληξούρι και σταματήστε για ένα δροσερό ποτό στα μπαράκια της πόλης.

Πόρος – Σκάλα
Ξεκινήστε την εκδρομή σας στη Νότια Κεφαλονιά με μια επίσκεψη στο μυκηναϊκό θολωτό τάφο που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό στα Τζανάτα. Κατευθυνόμενοι προς τον Πόρο κάντε μια παράκαμψη για δείτε το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού τη μονή Υπεραγίας Θεοτόκου της Άτρου. Το τοπίο από τη μονή είναι πραγματικά εκπληκτικό. Βγείτε πάλι στον κεντρικό δρόμο όπου διασχίζοντας το ομορφότερο φαράγγι του νησιού θα βρεθείτε στον Πόρο. Εκεί μπορείτε να σταματήσετε για λίγο πριν συνεχίσετε στον παραλιακό δρόμο για να φτάσετε στο τουριστικό θέρετρο της Σκάλας με την οργανωμένη παραλία και με τα όμορφα νερά. Στο χωριό της Σκάλας μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα ερείπια Ρωμαϊκής έπαυλης με το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο. Απόγευμα: Για το γεύμα σας μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα εστιατόρια της Σκάλας ή να κατευθυνθείτε προς το παραλιακό χωριουδάκι του Κάτω Κατελειού για να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι ή πλούσιες αστακομακαρονάδες. Για τους λάτρεις του οίνου κοντά στο χωριό Μαυράτα βρίσκεται ένα επισκέψιμο κτήμα όπου υπάρχει ένα μικρό καλόγουστο οινοποιείο .

Σάμη –Ιθάκη
Νωρίς το πρωί από τη Σάμη επιβιβάζεστε στο καράβι για την Ιθάκη. Σε περίπου 40’, φτάνετε στον Πισαετό, απ’ όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Νυμφών. Συνεχίστε την εκδρομή σας στο νησί με μια σύντομη περιήγηση στη γραφική πρωτεύουσα, το Βαθύ. Στην οργανωμένη παραλία Φιλιατρό, λίγο έξω από το Βαθύ μπορείτε να απολαύσετε την καταγάλανη και πεντακάθαρη θάλασσα του Ιονίου. Κατευθυνθείτε βόρεια και ανηφορίστε για τη Μονή των Καθαρών. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στο νησί με μια επίσκεψη στο γραφικό οικισμό Κιόνι όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα στα ταβερνάκια του χωριού. Το απόγευμα από τον Πισαετό αναχωρείτε με το πλοίο για Κεφαλονιά.

Επισκέπτες από Ζάκυνθο:
Μετά από περίπου 1 ώρα ταξιδιού φτάνετε στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς. Από εκεί επισκεφτείτε το βενετσιάνικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στα Tραυλιάτα. Μετά την περιήγησή στο εσωτερικό του κάστρου, μην παραλείψετε να απολαύστε τη θέα στη νότια Κεφαλονιά. Από εκεί, κατευθυνθείτε προς την Ιερά Μονή Aγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών. Στην εκκλησία της Παναγίας στη μονή μπορείτε να προσκυνήσετε το σκήνωμα του Αγίου και να κατεβείτε τη σκάλα που βρίσκεται στο εσωτερικό της, για να βρεθείτε στο μικρό υπόγειο χώρο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος. Η εκδρομή συνεχίζεται στα νότια του νησιού, με σταθμό τη Σκάλα. Το ξεχωριστό τοπίο με το πευκόδασος και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του χωριού θα σας μαγέψουν. Πολλά εστιατόρια υπάρχουν στην περιοχή για να γευματίσετε, εναλλακτικά, στο δρόμο της επιστροφής περιπλανηθείτε στην περιοχή της Λειβαθούς και σταματήστε για φρέσκο ψάρι στο παραλιακό χωριουδάκι του Κάτω Κατελειού. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας στην Πεσσάδα για την επιστροφή σας στη Ζάκυνθο.

Επισκέπτες από Λευκάδα:
Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Βασιλική για το Φισκάρδο είναι μόλις 55 λεπτά. Αφού αποβιβαστείτε στο Φισκάρδο, μη χάσετε καιρό για μια περιήγηση στο πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο του νησιού που κρατά ανέπαφο το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος. Σε κοντινή απόσταση από το Φισκάρδο βρίσκεται η γραφική παραλία της Έμπλυσης με άσπρα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς τα νότια θα οδηγηθείτε στην Άσσο. Η χερσόνησος με το βενετσιάνικο κάστρο και τον παραδοσιακό οικισμό έχει γίνει αγαπημένος προορισμός τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να γευματίστε στα ταβερνάκια της Άσσου ή στο Φισκάρδο κατά την επιστροφή σας. Επιστρέψτε στο Φισκάρδο ακολουθώντας το δρόμο που ξεκινάει από το Μάγγανο και διασχίζει τα χώρια Τσελεντάτα και Ματσουκάτα, μια διαδρομή που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. Εκεί θα συναντήσετε και την μικρή παραλία Φώκι όπου οι ελιές φθάνουν μέχρι την αμμουδιά.

Πεζοπορικές διαδρομές

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την περιήγηση στις ομορφιές της φύσης, η Κεφαλονιά είναι αγαπημένος προορισμός. Πρώτα απ’ όλα η περιοχή του Αίνου προσφέρει αρκετές εναλλακτικές και άκρως ενδιαφέρουσες διαδρομές. Κύρια θεωρείται αυτή που ξεκινάει από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, το Μέγα Σωρό (μήκος διαδρομής 10 χλμ., μικρός βαθμός δυσκολίας) διασχίζοντας το ελατόδασος. Ο επισκέπτης στη διαδρομή μπορεί να παρατηρήσει τα διάφορα ενδημικά άνθη και φυτά, ενώ στην κορυφή βρίσκει τα ερείπια του Ιερού προς τιμήν του Αινησίου Διός και μοναδική θέα. Συνεχίζοντας από το Μέγα Σωρό προς τα Αργίνια και την περιοχή της μονής Ζωοδόχου Πηγής (μήκος διαδρομής 5χλμ., μικρός - μέτριος βαθμός δυσκολίας) ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει το βιότοπο των άγριων αλόγων. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων έχει δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο δίκτυο τουριστικών διαδρομών, στο οποίο εντάσσονται υποδομές πληροφόρησης και ξεκούρασης και θεματικά μονοπάτια στην ενδοχώρα του νησιού. Ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που ξεκινά από την Αγία Ευφημία και φτάνει στην παραλία του Μύρτου, διασχίζοντας μια όμορφη μικρή κοιλάδα, όπως και αυτή στους παραδοσιακούς οικισμούς και τις κτηνοτροφικές περιοχές της Φάλαρης στη Πύλαρο. Το ίδιο όμορφες είναι και οι διαδρομές Πάστρα–Κατελειός, Σάμης–Ακροπόλεων–Αντισάμου και αυτές στην περιοχή του Πόρου.

Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς