ESPA

Νέα - Δελτία Τύπου

Καθηγητής Φώτης Παυλάτος - Δια βίου......Δάσκαλος

04/10/2016
Νέα - Δελτία Τύπου >>

 

Καθηγητής Φώτης Παυλάτος 
Δια βίου......Δάσκαλος

 

Γεγονός είναι, ότι όταν πρόκειται να τιμηθεί μια Προσωπικότητα από τους Πολιτειακούς Φορείς, συχνά είναι και η αφορμή για το κοινό που Θα έχει την τύχη να συμμετάσχει,  να μάθει και να γνωρίσει από κοντά αυτόν ή αυτήν που πάντοτε άκουγε αλλά ποτέ δεν είχε συναντήσει από κοντά.
Από τις Επαγγελματικές ενότητες που επιλέγονται αυτοί, οι οποίοι έχουν διακριθεί για να τιμηθούν,  προφανώς η Ιατρική , που συνδέει άμεσα την Επιστήμη της με την ποιότητα της ζωής του Ανθρώπου, αν όχι την ίδια τη ζωή,  έχει πρωταρχική θέση.
Μια τέτοια ξεχωριστή Προσωπικότητα είναι ο Καθηγητής Φώτης Παυλάτος,ο  οποίος προσφάτως τιμήθηκε για την προσφορά του στην Επιστήμη από τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς.
Έτσι παρουσιάζεται στο κοινό η ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τη διάλεξη του έναν ξεχωριστό Επιστήμονα, ένα μοναδικό Άνθρωπο.
Και ο Καθηγητής με την παγκόσμια ακτινοβολία και την παρατεταμένη νεότητα της σκέψης μεταμορφώνεται σε έναν καθημερινό Άνθρωπο, ένα γείτονα , ένα χωριανό , ένα φίλο, που μας συστήνεται μέσα από ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό ταξίδι ζωής στον κόσμο της Επιστήμης, αρχίζοντας από το χωριό του τα Δειλινάτα, που δεν  ήταν δυνατόν να μην ποτίσουν της ρίζες του με το ρομαντισμό και την ομορφιά, που μόνο όταν το περπατήσεις θα αισθανθείς.
Ακολουθεί ο σπόρος της μάθησης, που έντεχνα φύτεψαν οι Δάσκαλοι του και ποτέ δεν τους ξεχνά, ευγνωμονώντας τους για όσα πνευματικά εφόδια απλόχερα του πρόσφεραν στην πρωτεύουσα του Νησιού του.
Στέκεται στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη , Ναό της γνώσης , στη γνωριμία αλλά ταυτόχρονα και την κατάκτηση του από το Βιβλίο, που πλέον θα αποτελέσει επιστήθιο φίλο ζωής,  στην εποχή που η τεχνολογία περιοριζόταν στον ηλεκτρισμό και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν απλούστατα άγνωστες λέξεις.
Μετά έρχεται η Αθήνα ,με το Πανεπιστήμιο και τους φωτισμένους Δασκάλους του να του καλλιεργούν τη σπορά της αναζήτησης , της έρευνας , του "κάτι παραπάνω" !
Φυσικά το εξωτερικό τον περιμένει δίπλα σε διάσημους και καταξιωμένους Καθηγητές και ερευνητές , να προσθέσει και αυτός τη δική του σκέψη , το δικό του προβληματισμό , τη δική του εμπειρία, που καταγράφεται πλέον διεθνώς με την καθολική αποδοχή από τη διεθνή Επιστημονική Κοινότητα του "Pavlatos Test" !
Ηθικό χρέος η επιστροφή στην Πατρίδα , στο Λαϊκό Νοσοκομείο,  το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου καταθέτει πλουσιοπάροχα σε Ασθενείς και Φοιτητές όσα σπουδαία και σημαντικά , ως Καθηγητής πλέον, που όμως ποτέ του δεν απαρνήθηκε το χάρισμα του "Δασκάλου" !
Διακριτική σύντροφος ζωής η Λογοτεχνία, μέσω της Ποίησης, τον κρατούν πάντα σε επαφή με την ομορφιά της Τέχνης, που ενισχύει την προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων, με πληθώρα ποιημάτων που καταγράφουν αγωνίες , ελπίδες , ρομαντισμό.
Ευτυχής ο Καθηγητής, που η Κεφαλληνιακή αύρα δημιουργίας  που τον ακολουθούσε, τον τοποθέτησε στο πάνελ των Μεγάλων Ιατρών, ανάμεσα στους κορυφαίους της Ιατρικής Επιστήμης, που έλκουν την καταγωγή τους από το Νησί μας.
Χαμογελά με κρυφή ικανοποίηση, όταν ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος ανοίγει τις πόρτες του Κοργιαλενείου για να τον τιμήσει στο Σπίτι του.
Γύρω γύρω τα βιβλία και στη μέση κατάμεστη η Αίθουσα από συμπατριώτες μας , που τους έφερε στην Εκδήλωση ο απεριόριστος σεβασμός , η εκτίμηση και ενδεχομένως η κρυφή υπερηφάνεια για τον αγαπητό σε όλους Καθηγητή.
Και ο διάσημος Καθηγητής γίνεται Δάσκαλος .....δια βίου Δάσκαλος, που επισημαίνει τη σημασία του "χαμόγελου" , της "κατανόησης", της αγάπης προς το συνάνθρωπο , του σεβασμού , της δεοντολογίας , της αναγκαιότητας της ψυχικής επαφής με τον Ασθενή , της αφοσίωσης στην Αποστολή της Ιατρικής, της δια βίου εκπαίδευσης και δια βίου προσφοράς.
Και όλοι εμείς στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στο Δάσκαλο, που συνεχίζει να εμπνέει , να απαγγέλλει, να διδάσκει με χαμόγελο , απλότητα , με humor , λες και ο ήλιος που αγνάντευε από μικρός στα Δειλινάτα, όχι μόνο να τον φωτίζει αλλά και να μην του επιτρέπει ποτέ να ....δύσει !

Ευάγγελος Κεκάτος 
Α/Δήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας 

 

Επιστροφή στην κατηγορία
Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς