ESPA

Νέα - Δελτία Τύπου

Συμβολαιογραφική Πράξη Δωρεάς από την οικογένεια Σκλάβου των έργων και του αρχείου του Γλύπτη ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ

16/04/2021
Νέα - Δελτία Τύπου >>

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Γραφείο Δημάρχου

Πλ. Βαλλιάνου

28100 Αργοστόλι

Τηλ. 2671360160

Email: dimarxos_argostoliou@argostoli.gov.gr

 

 

 

 

 

Αργοστόλι, 16-04-2021

 

Υπεγράφη σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 η τελική Συμβολαιογραφική Πράξη  Δωρεάς από την οικογένεια  Σκλάβου των έργων και του αρχείου του Γλύπτη ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ.

            Τη Συμβολαιογραφική Πράξη υπέγραψαν :

-        Τα αδέλφια του καλλιτέχνη: Ελένη Σκλάβου, Ευγενία Φραγκιά-Σκλάβου, Παύλος Σκλάβος κάτοικος Αυστραλίας, μέσω εξουσιοδότησης στον ανιψιό του Νικόλαο Σκλάβο και,

-        Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της θητείας του έθεσε στόχο την απόκτηση της συλλογής με την παράλληλη αξιοποίηση του κτηρίου της πρ. τράπεζας Ελλάδος.

 

Παρόντες στη διαδικασία υπογραφής ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός (επί Δημαρχίας του οποίου αποκτήθηκε το πρ. κτήριο της τράπεζας Ελλάδος) και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νικόλαος Φραντζής ο οποίος με ζήλο επιμελήθηκε και διαχειρίστηκε την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η οικογένεια Σκλάβου παραχωρεί δωρεάν 300 και άνω γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και το αρχείο του Γερασίμου Σκλάβου στο Δήμο Αργοστολίου τηρουμένων των βασικών όρων:

α) Της μόνιμης και διαρκούς έκθεσης των έργων,

β) Της ονομασίας του πρ. κτηρίου της τράπεζας Ελλάδος σε ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ.

Τέλος, κοινή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη της οικογένειας υπό το Δήμαρχο Αργοστολίου διαχειρίζεται τα έργα της συλλογής και αποφασίζει για πιθανές ανταλλαγές με άλλα μουσεία ή φορείς, αποκλειομένου  του δικαιώματος της πώλησης έργων. Την επιτροπή συνεπικουρεί κοινής αποδοχής Μουσειολόγος.

Η σημερινή Ημέρα είναι Σημαντική,

Είναι Ημέρα που τιμάται η  Πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά.

Η δημιουργία του ¨Μουσείου Γερασίμου Σκλάβου¨ είναι έργο  Πολιτισμού που  απευθύνεται στο Μέλλον…

Ανήκει στο σύνολο της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα στις νέες γενιές της επιστήμης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και γενικότερα στη νεολαία μας.

Τα Έργα και η Ψυχή του διαπρεπή έλληνα Γλύπτη με διεθνή αναγνώριση ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ βρίσκονται πλέον στη γενέθλια γη και σε λίγο καιρό θα εκτίθενται σε ένα εμβληματικό κτήριο  στο κέντρο της πόλης  μας.

            Ευχαριστούμε και Τιμούμε από καρδιάς τα αδέλφια του καλλιτέχνη κ.κ. ΕΛΕΝΗ ΣΚΛΑΒΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΑ-ΣΚΛΑΒΟΥ και ΠΑΥΛΟ ΣΚΛΑΒΟ των οποίων τα ονόματα θα αναρτήσουμε, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, στο Μουσείο για τη Μεγάλη Δωρεά τους.

Εμείς δίνουμε την υπόσχεση και αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι θα Τιμήσουμε την Προσφορά τους και κυρίως τη Μνήμη και το καλλιτεχνικό Μεγαλείο του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ.

 

Ο Δήμαρχος

Θεόφιλος Μιχαλάτος

   

  

 

Επιστροφή στην κατηγορία
Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς