ESPA

Νέα - Δελτία Τύπου

25η Μαρτίου 2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

25/03/2021
Νέα - Δελτία Τύπου >>


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 

ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ        

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ                                  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ              

Πλατεία Βαλλιάνου

28100, Αργοστόλι                                                                  

Τηλ: 2671360160

e-mail: dimarxos_argostoliou@kefallonia.gov.gr

 

25η Μαρτίου 2021:

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι η μεγαλειώδης ημέρα, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους μας.  Φέτος κατά την τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας, που επιβάλλει τους αναγκαίους  περιορισμούς και που δεν επιτρέπει δυστυχώς, τις δέουσες τιμητικές εκδηλώσεις, ο Δήμος Αργοστολίου γιορτάζει μαζί με τον όπου γης ελληνισμό την επέτειο συμπλήρωσης  των 200 χρόνων από την κορυφαία στιγμή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γιατί είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Έθνους μας από την μακραίωνη οθωμανική κυριαρχία. Συγχρόνως, συντέλεσε στην θεμελίωση της εθνικής κρατικής υπόστασης καθιερώνοντας, έτσι, την αυτόνομη πολιτική παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

Πρόκειται, ακόμα, για ένα ιστορικό γεγονός διεθνών διαστάσεων, καθώς κλόνισε τα έως τότε κραταιά απολυταρχικά ευρωπαϊκά πολιτεύματα ενώ δημιούργησε  ένα πρωτοφανές ρεύμα Φιλελληνισμού, το οποίο ενέπνευσε τα μετέπειτα απελευθερωτικά ευρωπαϊκά κινήματα για την δημιουργία εθνικών κρατών. Μάλιστα, κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής διανόησης ασπάστηκαν τις αρχές και τα οράματα του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και συντάχθηκαν με τις ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις. Το φράγμα των πολιτικών ταγών της Ιεράς Συμμαχίας και του βασικού εκπροσώπου της Μέττερνιχ έσπασε μπροστά στον χείμαρρο της επαναστατικής ορμής των Ελλήνων.

Παράλληλα, ο ξεσηκωμός του Γένους υπήρξε η αφετηρία μιας πολύχρονης διαδρομής μεγάλων αγώνων και θυσιών του λαού μας για την εδαφική ολοκλήρωση της χώρας, στην οποία εντάχθηκαν τα Επτάνησα και ιδιαίτερα η Κεφαλονιά μέσω του δικού μας Ριζοσπαστικού Αγώνα, κατά τις δεκαετίες 1850-1860.

Χρέος μας σε αυτήν την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι η προσπάθειά μας να συλλάβουμε τον περίπλοκο χαρακτήρα και το νόημα της απελευθερωτικής εξέγερσης του 1821. Για τον λόγο αυτό θυμόμαστε και τιμούμε:

-        Τους Δάσκαλους του Γένους- λόγιους και πολιτικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που συντέλεσαν στην διάδοση των επαναστατικών ιδεών, στην προπαρασκευή του Αγώνα και στην πνευματική αφύπνιση των ελληνορθόδοξων πληθυσμών ολόκληρης της νοτιανατολικής Μεσογείου.

-        Τους ηρωικούς επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές και αγωνίστριες του ‘21, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

-        Τις νικηφόρες μάχες των επαναστατημένων Ελλήνων, που παγίωσαν και εδραίωσαν την Επανάσταση.

-        Την συμβολή των συμπατριωτών-προγόνων μας Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων στην εποποιία του ’21, την τολμηρή ένταξή τους στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας και την ενεργό συμμετοχή τους σε κομβικές μάχες, που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Αγώνα.

 

Παράλληλα διδασκόμαστε:

-        Από τις εμφύλιες διενέξεις, που υπονόμευσαν διάφορες φάσεις του Αγώνα και δίχασαν τον τόπο θέτοντας σε κίνδυνο την επιτυχή έκβασή του.

-        Τους θριάμβους της ιστορικής μας πορείας αλλά και τα κυριότερα προβλήματα, που αντιμετώπισε το έθνος, τις επιτυχίες και τις δυσκολίες του.

 

Ταυτόχρονα,  στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των 200 χρόνων από την κήρυξη της ελληνικής εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821, που θα ολοκληρωθούν με την λήξη του 2021 οραματιζόμαστε την Ελλάδα του μέλλοντός μας ως χώρα:

-        Ειρήνης και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς και αλληλεγγύης με το διεθνές περιβάλλον,

-        οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και προόδου για τον λαό της συνολικά

-        πνευματικής, επιστημονικής και πολιτιστικής προόδου με δημιουργούς τους νέους ανθρώπους του τόπου.

 

Ο ένδοξος αγώνας, που διεκπεραιώθηκε με την «κόψη του σπαθιού την τρομερή» και θεμελιώθηκε στα «κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά» θα αποτελεί επ’ αόριστον την αιώνια παρακαταθήκη μας.

 

Χρόνια Πολλά σε όλους

 

Ο Δήμαρχος

Θεόφιλος Μιχαλάτος

 

Επιστροφή στην κατηγορία
Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς