ESPA

Νέα - Δελτία Τύπου

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την διάθεση ποσού ύψους 24.800 ευρώ με ΦΠΑ, για τεχνική υποστήριξη στη σύνταξη Τεχνικών Δελτίων για την ωρίμανση των έργων αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ

12/01/2021
Νέα - Δελτία Τύπου >>

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Γραφείο Αντιδημάρχου

Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Βεργωτή

28100  Αργοστόλι

 

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την διάθεση ποσού ύψους 24.800 ευρώ με ΦΠΑ, για τεχνική υποστήριξη στη σύνταξη Τεχνικών Δελτίων για την ωρίμανση των έργων αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ορισμένα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αφορούν στη λήψη Εξωτερικής Τεχνικής Βοήθειας έναντι του ποσού των 24.800 ευρώ με ΦΠΑ, για την ωρίμανση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ στις υποδομές του Δήμου μας, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

1.      Μετά την εκδήλωση του Κυκλώνα ΙΑΝΟΥ, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου  προέβη σε Προκαταρκτικό Έλεγχο των υποδομών του Δήμου μας και συνέταξε άμεσα Συνολικό Τεχνικό Δελτίο που περιείχε 15 ΥΠΟΕΡΓΑ προϋπολογισμού 2,9 εκατομμυρίωνευρώ. Στη συνέχεια, ο Δήμος μαςέλαβε το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών.

2.      Για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης και την απορρόφηση των ανωτέρων ποσών, έπρεπε να συνταχθούν 15 Ειδικά Τεχνικά Δελτία καθώς και οι αντίστοιχες μελέτες των έργων και προμηθειών που προέβλεπαν. Για την εργασία αυτή, αποφασίστηκε να ληφθεί Τεχνική Βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για την επίσπευση της διαδικασίας, την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιώνκαθώς και την, κατά το δυνατόν,αμεσότερη επαναφορά του Δήμου μας στην κανονικότητα.

3.      Μεγάλος μέρος της Τεχνικής Βοήθειας αφορούσε την εκτέλεση μετρήσεων στο πεδίο, μια κοπιώδη εργασία σε όλη την έκταση του Δήμου, από τον Πόρο και τον Άγιο Νικόλα, την Λειβαθώκαι το Αργοστόλι έως τη Θηνιά και τον Αγκώνα. Περιελάμβανε επιτόπιες μετρήσεις σε εκατοντάδες τμήματα του Αγροτικού και Δημοτικού οδικού δικτύου, σε πολυάριθμες κτιριακές εγκαταστάσεις και σε άλλες υποδομές του Δήμου μας χωρικά διεσπαρμένες τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου μας. Είναι βέβαιο ότι αρκετοί συνδημότες μας κάτοικοι των Ραζάτων, των Κομποθεκράτων, του Αγκώνα, των Φάρσων και άλλων οικισμών, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι εκείνη την περίοδο γινόταν επιτόπιες μετρήσεις από το Δήμο μέχρι τις 10:30 το βράδυ με την βοηθητική χρήση φωτιστικών μέσων. Άνθρωποι που την Κυριακή το πρωί στις 9:30 μετρούσαν στα Ράγια του Πόρου, στις 4:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετρούσαν στο Καραβάδο και στις 10:30 το βράδυ μετρούσαν στα Ραζάτα. Αυτά για την ιστορία.

4.      Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για Εξωτερική Τεχνική Βοήθεια δεν προέρχονται από τα Τακτικά Έσοδα του Δήμου μας αλλά από επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ΙΑΝΟ. Το Υπουργείο Εσωτερικών θεώρησε την συγκεκριμένη δαπάνη επιλέξιμη και την ενέκρινε ως σύννομη. Υπάρχει σχετική εγκριτική απόφαση.

5.      Η συγκεκριμένη δαπάνη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την αριθμ. 293/2020 απόφαση στην 32η Συνεδρίαση της 16-10-2020. Εκεί ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα και μεταξύ αυτών και για την Τεχνική Βοήθεια. Είναι απορίας άξιον γιατί τα συγκεκριμένα δημοσιογραφικά μέσα δεν «στηλίτευσαν» τότε την συγκεκριμένη δαπάνη, όταν δηλαδή αυτή συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά το κάνουν τώρα. Πώς μπορεί άραγε να εξηγηθεί αυτό;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

1.      Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, την ίδια περίοδο που ασχολούταν με την ωρίμανση των έργων αποκατάστασης των ζημιών του ΙΑΝΟΥ, είχε ταυτόχρονα να διαχειριστεί 13 Προσκλήσεις του Προγράμματος Χρηματοδότησης «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» αρκετές από τις οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2020.

2.      Και μπορεί ο αδελφός Δήμος Ληξουρίου να μην ζήτησε Εξωτερική Βοήθεια για την ωρίμανση των δικών του έργων αποκατάστασης των καταστροφών του ΙΑΝΟΥ, αλλά έχει ήδη αναθέσει την συμπλήρωση αρκετών Τεχνικών Δελτίων του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» σε Εξωτερικό Συνεργάτη και καλώς έχει πράξει. Εμείς, δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Όταν εκτιμήσουμε ότι πρέπει να το κάνουμε, θα πράξουμε ανάλογα.

3.      Πέραν τούτου, στο πλαίσιο της γόνιμης και αγαστής συνεργασίας που έχουμε με το Δήμο Ληξουρίου, η Δ/νση Προγραμματισμού του Δήμους μας, μετά από αίτημα του Δήμου Ληξουρίου, απέστειλε τα υποδείγματα των δικών μας Τεχνικών Δελτίων του ΙΑΝΟΥ στο Ληξούρι προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η συνεργασία μας με το Δήμο Ληξουρίου στηρίζεται στις αρχές της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης. Όπου έχουμε ζητήσει την βοήθεια τους ως Τεχνική Υπηρεσία, μας έχει δοθεί αμέριστα. Το ίδιο πράττουμε και εμείς όταν και όπου ζητείται η συνδρομή μας.

4.      Ήδη, έχουμε υποβάλλει στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»: α) Τεχνικό Δελτίο και δύο πλήρεις Μελέτες στην 1η Πρόσκληση του Προγράμματος για έργα Ύδρευσης ύψους 9,7 εκατομμυρίων ευρώ β) Τεχνικό Δελτίο και μια πλήρη Μελέτηστην 2η Πρόσκληση για έργα Αγροτικής Οδοποιίας ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ γ) Τεχνικό Δελτίο και μια πλήρη Μελέτη στην 6η Πρόσκληση για έργα Ανάπλασης στην πόλη του Αργοστολίου(μεταξύ των οποίων και της Κεντρικής Αγοράς) ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.

5.      Πέραν των ανωτέρω έργων συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση, η Τεχνική Υπηρεσία ολοκληρώνει και αναμένεταινα υποβάλλει  στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»το επόμενο διάστημα επιπρόσθετα έργα ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι τέλος ζήτημα μερικών εβδομάδων χρόνου η ολοκλήρωση της Μελέτης του Μουσείου Γερασίμου Σκλάβου ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, η οποία και θα παρουσιαστεί στους συνδημότες μας.

6.      Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε, στην κα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων δύο μελέτες, σε επίπεδο Τευχών Δημοπράτησης α) την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου από το άγαλμα του Καββαδία έως το Λιμεναρχείο (1,1 εκατομμύρια ευρώ) και το Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης της Πόλης του Αργοστολίου για 2.000 θέσεις στάθμευσης (1,7 εκατομμύρια ευρώ).

7.      Κατά συνέπεια, η Τεχνική Υπηρεσία με μεθοδικότητα και προσήλωση στο έργο της, σχεδιάζει αγόγγυστα τις υποδομές της επόμενης μέρας για το Δήμο μας. Θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας οικονομίας και η κοινωνική ευημερία στο άμεσο μέλλον.

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

1.      Την ίδια περίοδο, η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογράψει, συνεχίζει να συνδράμει, να βοηθάει και να επιβλέπει με επιτόπιες επισκέψεις, τα έργα του Δήμου Ιθάκης. Συντάσσει τις Μελέτες και εκτελεί τα έργα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Συντάσσει και εκτελεί τα έργα και τις Προμήθειες της ΔΕΥΑΚ, του Δημοτικού Γηροκομείου, της ΕΔΑΚΙ και γενικά όλων των Δημοτικών και Διαδημοτικών Νομικών Προσώπων. Εκτελεί το έργο της Αντικατάστασης των Αμιαντοσωλήνων στην Δήμο Ληξουρίου. Τους τελευταίους 5 μήνες, κάθε Παρασκευή, ο προϊστάμενος του Τμήματος Έργων και ο επιβλέποντας μηχανικός βρίσκονται και δουλεύουν στο Ληξούρι.

2.      Την ίδια περίοδο, η Τεχνική Υπηρεσία προσπαθεί με σοβαρότητα και χωρίς θεατρινισμούς, να προετοιμαστεί κατάλληλα για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων στα διάφορα Συμβούλια Εκδίκασης Προσφυγών και στα Διοικητικά Δικαστήρια από διεκδικήσεις Εργολάβων και εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου.

3.      Στις 26 Ιανουαρίου, έχουμε την εξ αναβολής - από 05-12-2020 -εκδίκαση τριών προσφυγών για το Δημοτικό Γηροκομείο, μια υπόθεση η οποία πιθανότατα θα έχει μακρά συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια.

4.      Στις 3 Φεβρουαρίου έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το έργο της Ύδρευσης Αργοστολίου όπου ο εργολάβος εισέπραξε 270.000 ευρώ παραπάνω χωρίς να τα έχει δουλέψει και έχουμε προσφύγει για να τον αναγκάσουμε να τα επιστρέψει.

5.      Τους επόμενους μήνες, έχουμε την εκδίκαση της υπόθεση για το έργο της Αποχέτευσης του Πόρου όπου ο εργολάβος διεκδικεί 500.000 ευρώ από το Δήμο.

6.      Πολλές άλλες υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου, με βάση τα Πορίσματα των Ελεγκτικών Μηχανισμών του Κεντρικού Κράτους που μας έχουν αποσταλεί, αναμένεται να πάρουν σειρά τους επόμενους μήνες. Υποθέσεις που μας ταλανίζουνκαι μας αναγκάζουν να ξοδεύουμε αμέτρητη ενέργεια και πολύτιμο χρόνο για τον χειρισμό τους, διότι διακυβεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου.

7.      Μέχρι σήμερα, σταθήκαμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Μείναμε στην ουσία της αποστολής μας και προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε για αυτές τις διεκδικήσεις έτσι ώστε, ο Δήμος μας να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν εργαλειοποιήσαμε αυτά που παραλάβαμε για να κάνουμε μικροπολιτική και για να διχάσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την Κοινωνία. Μείναμε στην ουσία για το καλό του Δήμου, σε σημείο να υφιστάμεθα πολιτικό κόστος και να μας κατηγορούν αρκετοί συμπολίτες μας ότι προσπαθούμε να «καλύψουμε καταστάσεις του παρελθόντος».

8.      Μέχρι σήμερα, δεν εργαλειοποιήσαμε τις εικόνες εγκατάλειψης και παρακμής που παραλάβαμε σε μια σειρά από κρίσιμες υποδομές του Δήμου μας. Άλλωστε, η κοινωνία και βλέπει και γνωρίζει για την κατάσταση του Κολυμβητηρίου Αργοστολίου, του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αντώνης Τρίτσης», του γηπέδου Κεραμειών, του Τουριστικού Καταφυγίου στην Αγία Πελαγία, του κτιρίου του Δημοτικού Καταστήματος του Πόρου. Αλλά και τις εικόνες που αντικρίσαμε σε υποδομές που δεν επισκέπτεται το ευρύ κοινό όπως τα pillars της Λιμενικής Υποδομής πρόσδεσης Κρουαζιερόπλοιων, οι Αποθήκες του Δήμου, ο Βιολογικός Καθαρισμός Αργοστολίου κλπ, δεν τις προβάλαμε για να διχάσουμε και να μετατρέψουμε το Δημοτικό Συμβούλιο σε Ρωμαϊκή Αρένα.

Όλα όμως έχουν ένα όριο.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμους μας, στον ενάμιση χρόνο που προΐσταμαι της υπηρεσίας, εργάζονται με ευσυνειδησία και ένταση παρά της δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ο καθένας ξεχωριστά αλλά και συνολικά ως κοινωνία.

Έχουμε κλείσει τα αυτιά μας στις σειρήνες της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, του λαϊκισμού και του διχασμού.

Στόχος μας είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε,να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας του Δήμου μας δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μελλοντική προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών, κρουαζιερόπλοιων, οικονομικών δραστηριοτήτων και περισσότερων γεγονότων, σε μια εποχή που οι πόλεις, οι γεωγραφικές περιοχές και οι προορισμοί ανταγωνίζονται σκληρά για την προσέλκυση ανθρώπων και κεφαλαίων.

Τα «Μεγαρέων δάκρυα» ορισμένων κύκλων για δήθεν αδικαιολόγητες δαπάνες από την Τεχνική Υπηρεσία, έχουν ως κίνητρα και ελατήρια προσωπικές φιλοδοξίες και ευσεβείς πόθους και όχι πραγματικά περιστατικά,για αυτό και κινούνται στην σφαίρα της συκοφαντίας.

Είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα κριθούμε όλοι. Θα κριθούμε και για το τί κάναμε και για το πώς το κάναμε με βάση πραγματικά περιστατικά και αποδείξεις.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΙΝΕΤΟΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Επιστροφή στην κατηγορία
Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς