ESPA

Νέα - Δελτία Τύπου

Συνοπτικός Απολογισμός της 17ης Ετήσιας Εκδήλωσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς»

11/08/2016
Νέα - Δελτία Τύπου >>

 

Με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών, της Πολιτικής και  πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Εκδηλώσεις της Εβδομάδας του Απόδημου – 2016, που αναπτύχθηκαν από 3 έως 8 Αυγούστου 2016 στην Κεφαλονιά.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς» με την συν-διοργάνωση της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων & Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ) και τις Αδελφότητες Πειραιώς & Αθηνών και με κεντρικό θέμα : «Διασύνδεση Αποδήμων» καταθέτει τον Συνοπτικό Απολογισμό των Εκδηλώσεων.

Αφιερωμένη στην Μνήμη του Γεράσιμου Αρσένη, η Εβδομάδα Αποδήμων έτυχε της τιμής να τελεί υπο την Αιγίδα του Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Οι Εκδηλώσεις διεξήχθησαν στους ακόλουθους χώρους :

-       Κέντρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης «Κωνσταντίνος Παρθένης», στην Πεσσάδα, όπου την Οργανωτική Επιμέλεια είχε το Τ.Ε.Ι.Ιονίων Νήσων.

-       Πλατεία Καθηγητού Ρόκου Αλιμπράντη, Αμφιθέατρο Λακύθρας

-       Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου

-       Ιερατείο Αγίου Γερασίμου, Βαλσαμάτα και

-       Μέγαρο Περιφερειακής Διοίκησης

 

Τις Εκδηλώσεις, τίμησαν με τον Χαιρετισμό τους , ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς, κ.κ.Δημήτριος, ο Περιφερειαρχης Ιονίων Νήσων κ.Θ.Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, κ.Α.Παρίσης, ο Α/Περιφερειάρχης κ.Π.Δρακουλόγκωνας, ο Α/Περιφερειάρχης κ.Σ.Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ.Δ.Βλάχος, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Πειραιά κ.Μ.Νεοφύτου, η Διευθύντρια της Γ.Γ.Απόδημου Ελληνισμού κ.Ε.Παπαδάτου, οι τ.Προέδροι της Ομοσπονδίας, κ.Ι.Χιόνης , κ.Φ.Ρασσιάς, και κ.Α.Αγγούριας, η τ.Πρόεδρος των Τραπεζών, Καθ.Λ.Κατσέλη, ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Καθ.Ι.Δραγώνας, ο τ.Πρύτανης του Πολυτεχνείου Καθ.Ν.Μαρκάτος, η Πρόεδρος της «Λυσσίπη» κ.Ε.Στεφάτου και άλλοι Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων.

Χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής Επικτατείας κ.Ν.Κεραμέως και ο Α/Πρόεδρος του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης Καθ.Ηλ.Μπεριάτος.

 

 

 

Επιγραμματικά τα Συμπεράσματα καταγράφονται ως ακολούθως :

 

- Η καταγραφή της Τέχνης της Επτανησιακής Σχολής και της Δημόσιας Γλυπτικής των Επτανήσων αποτελεί εξαιρετική παρακαταθήκη για την ιστορική καλλιτεχνική μνήμη (Καθ.Θ.Μαρκάτου, Καθ.Π.Ιωάννου, Καθ.Δ.Παυλόπουλος).

- Το Εργαστήριο Μελέτης Απόδημου Επτανησιακού Ελληνισμού, αποτελεί πλέον Θεσμό για την Πολιτεία (Καθ.Α.Κονιδάρης, Καθ.Ι.Δραγώνας).

- Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζει κυρίως την ψυχολογία του ατόμου (Καθ.Γ.Παξινός).

- Οι Προσωπικότητες ανά τους Αιώνες αποτελούν τους καλύτερους ιστορικούς Πρέσβεις στην ιστορία ενός τόπου (Δρ. Γερ.Ρηγάτος).

- Επανίδρυση της Κλινικής Ψυχιατρικής Φροντίδας στο Νοσοκομείο του Νησιού (Καθ.Γερ.Μεταξάς).

- Δημιουργία Επιτροπής Διεθνούς Διασύνδεσης Αποδήμων και δημιουργία Εδρών της Ελληνικής Γλώσσας σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα στο Εξωτερικό (τ.Πρύτανης, Καθ.Ν.Μαρκάτος)

- Η πρωταγωνιστική σημασία της ανάδειξης των διεθνών προσωπικοτήτων του Πολιτισμού στην ανάδειξη τόσο του Νησιού όσο και της Χώρας (Καθ.Ν.Φαραντούρης).

- Ενθάρρυνση της Επιχειρηματικότητας με θεσμικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική (Γ.Βουτσινάς).

- Σημαντικός ο ρόλος των Πολιτιστικών Συλλόγων στην διασύνδεση των Αποδήμων (Χρ.Κοκκόση).

- Ανάπτυξη του ηλεκτρονικού δικτύου ενημέρωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την προσθήκη ηλεκτρονικών συνδέσμων της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων εσωτερικού και εξωτερικού (Περιφερειάρχης κ.Θ.Γαλιατσάτος).

 

Εικαστικές Ενότητες :

-       Συναυλία των Αδελφών Καραβιώτη (ΤΕΙ, Πεσσάδα)

-       Χορευτικό Αδελφότητος Πειραιά (Λακύθρα)

-       Έκθεση Γλυπτικής Σπύρου Χουρμούζη (Αργοστόλι, κ.Γ.Κακής)

-       Λυρική Συναυλία ( Αργοστόλι – «Λυσίππη», AHEPANS)

-       William Shakespeare και Κεφαλονιά (Δρ.Λ.Λιβιράτος, κ.Γ.Κακής)

 

Σύσκεψη για θέματα Ευεργεσίας και Φιλανθρωπίας :

υπο την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ.Δημητρίου.

 

Συγκεντρωτική Σύσκεψη :

Στο Μέγαρο της Περιφερειακής Διοίκησης, υπο την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ.Θ.Γαλιατσάτου, με συντονιστές τον Α/Περιφερειάρχη κ.Π.Δρακουλόγκωνα, τον Α/Δήμαρχο κ.Ε.Κεκάτο και την συμμετοχή του Α/Περιφερειάρχη κ.Σ.Γαλιατσάτου, του Προέδρου κ.Δ.Βλάχου και Μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, της Προέδρου Αδελφότητας Πειραιά κ.Μ.Νεοφύτου και Μελών του Δ.Σ. και άλλων Προσωπικοτήτων και Παραγόντων της Ομογένειας.

Ενότητες που αναπτύχθηκαν ιδιαιτέρως:

-Εκπαίδευση (Καθ.Α.Κονιδάρης)

-Υγεία (Διοικητής Νοσοκομείου κ.Ν.Βιλβλάκης)

Επιμέλεια Προγράμματος : Μ.Κουρή «Δημιουργώ»

Αλλαγή Εκπροσώπησης της Ομοσπονδίας :

Ολοκλήρωση έργου Εκπροσώπησης της Ομοσπονδίας από τον Α/Δήμαρχο κ.Ε.Κεκάτο και επιλογή νέου Εκπροσώπου.

 

Επιστροφή στην κατηγορία
Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς