ESPA

Υπηρεσίες

Αντιδήμαρχοι - Εκτελεστική Επιτροπή

Ο θεσμός του Αντιδημάρχου ως οργάνου που επικουρεί τον Δήμαρχο στην άσκηση των καθηκόντων του προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων δήμων. Οι Αντιδήμαρχοι έχουν τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει ο Δήμαρχος και κατά τομείς αρμοδιοτήτων για όλη την δημοτική περιφέρεια και κατά τόπο, στα όρια των συνενούμενων ΟΤΑ του νόμου 2539/1997, δηλαδή των δημοτικών ενοτήτων.

Ο αριθμός των Αντιδημάρχων προσδιορίζεται με βάση τον πληθυσμό και τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων. Στο Δήμο Αργοστολίου ορίζονται επτά (7) Αντιδήμαρχοι, οι οποίοι μπορεί να επιφορτίζονται με κατά τόπον και με καθ' ύλην αρμοδιότητες.

Σήμερα κάθε Αντιδήμαρχος έχει αναλάβει τις κατά τόπον αρμοδιότητες μίας δημοτικής ενότητας ενώ παράλληλα ασκεί και τομεακές αρμοδιότητες (καθ'ύλην) όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ  
Κουρκουμέλης Νικόλαος
  Αρμοδιότητες Α/Δ Νικόλαου Κουρκουμέλη
Ματιάτος Σπυρίδων  
Μινέτος Διονύσιος
 
Αρμοδιότητες Α/Δ Διονύσιου Μινέτου, Κρυσταλίας Μιχαλάτου, Σπυρίδωνα Σαμούρη, Γεώργιου Τσιλιμιδού
Μιχαλάτου Κρυσταλία
Πεφάνης Σπυρίδων
Σαμούρης Σπυρίδων
Τσιλιμιδός Γεώργιος

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
Φραντζής Νικόλαος
 Βιογραφικό Νικόλαου Φραντζή

 

Το ∆ήµαρχο κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, όταν κωλύεται ή απουσιάζει, αναπληρώνει ο Αντιδήµαρχος κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός.

Στις κατά τόπον αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων περιλαμβάνονται κυρίως η ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν στα όρια του διαμερίσματος, η παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων, εργασιών και δραστηριοτήτων του δήμου στα όρια δημοτικής ενότητας και υπό αυτή την έννοια παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράμματος δράσης για την περιφέρεια της δημοτικής ενότητας, η συνεργασία με τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων για την καταγραφή και επίλυση των τοπικών προβλημάτων, η μέριμνα για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που διατίθενται στην δημοτική κοινότητα.
Ο Αντιδήμαρχος μεριμνά σε συνεργασία με τον αντίστοιχο πρόεδρο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τη σύγκλιση της προβλεπόμενης από τον νόμο ετήσιας συνέλευσης των κατοίκων και φορέων της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας στην οποία συζητούνται τα προβλήματα και οι προτεραιότητες.

Ο Αντιδήμαρχος διαμέσου της συμμετοχής του στην Εκτελεστική Επιτροπή ενημερώνει τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή συνολικά για τα ζητήματα της τοπικής κοινότητας.
Αποτελεί τον δίαυλο εισροής (input) πληροφοριών και αιτημάτων από την τοπική κοινωνία προς τον Δήμαρχο και την Εκτελεστική Επιτροπή. Δια των Αντιδημάρχων η δημοτική αρχή αποκτά διαρκή εικόνα της πορείας του δημοτικού έργου σε όλη την δημοτική περιφέρεια.

Ο Αντιδήμαρχος έχει δικαίωμα να υπογράφει, μετά από εξουσιοδότηση από τον Δήμαρχο, σημαντικά έγγραφα, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.ο.κ. που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Η θητεία των Αντιδημάρχων είναι τουλάχιστον δυόμιση ετών και στη διάρκεια αυτή δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του παρά μόνο μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου. Η απόφαση διορισμού στην οποία περιλαμβάνεται και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα ή εάν δεν υπάρχει, εβδομαδιαία εφημερίδα της πρωτεύουσας του Νομού και οπωσδήποτε αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Εκτελεστική Επιτροπή

Εκτελεστική Επιτροπή είναι το νέο επιτελικό όργανο που συγκροτείται σε όλους τους δήμους που έχουν περισσότερους από έναν αντιδημάρχους και αποτελείται από τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Ο ρόλος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι κυρίως ο συντονισμός της εκτελεστικής λειτουργίας και ειδικότερα της υλοποίησης του προγράμματος της δημοτικής αρχής. Με την καθιέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής η «δημαρχιακή» λειτουργία συλλογικοποιείται και αναβαθμίζεται χωρίς όμως να αποδυναμώνεται η «δημαρχοκεντρική» λογική του δημοτικού συστήματος διακυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μετέχουν ο Πρόεδρος τοπικής ή δημοτικής κοινότητας όταν συζητούνται θέματα που αναφέρονται ειδικά στη δημοτική ή τοπική κοινότητα και οι πρόεδροι των δημοτικών νομικών προσώπων υπηρεσιακοί παράγοντες όταν κρίνεται αναγκαίο. Η συμμετοχή αυτών των δημοτικών παραγόντων δεν μεταβάλει την σύνθεση της εκτελεστικής επιτροπής αφού δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Συνεπώς η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδριάζει σε στενή σύνθεση μόνο με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους ή σε ευρεία ανά περίπτωση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε από την στενή σύνθεση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Συντονίζει την κατάρτιση, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρακολουθεί την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου. Αντίστοιχα καταρτίζει και εισηγείται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και έχει την ευθύνη για την υλοποίησή του.
  • Συγκεντρώνει και αξιολογεί, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που η ίδια θέτει ως «κυβερνητικό όργανο του δήμου», τις προτάσεις των υπηρεσιών αλλά και των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και καταρτίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης το οποίο εισηγείται στην οικονομική επιτροπή.
  • Έχει την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή για την ροή της ψήφισης των πιστώσεων, την παρακολούθηση των εκτελουμένων έργων, εργασιών και προμηθειών κ.ο.κ. στο πλαίσιο της εκτέλεσης του δημοτικού προγράμματος δράσης. Διαφορετική είναι η ευθύνη της οικονομικής επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για την ψήφιση των πιστώσεων και τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Σε κάθε επίπτωση όμως οι αρμοδιότητες σε αυτό τον τομέα των δύο οργάνων είναι σύνθετες και απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση στο πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας τους.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο μία σειρά από κρίσιμες οργανωτικές κανονιστικές αποφάσεις, όπως είναι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο Κανονισμός Μέτρησης και Αξιολόγησης της Απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών κατά την ισχύουσα νομοθεσία, το Σχέδιο Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Δημοτών, Κανονισμό Πληροφόρησης των Πολιτών και Κανονισμό Διαβούλευσης.

Στο πλαίσιο του συντονιστικού επιτελικού έργου της, η Εκτελεστική Επιτροπή αξιολογεί και συντονίζει τη δράση των νομικών προσώπων και των υπηρεσιών του δήμου και ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αρμοδιότητα αυτή είναι πολύ σημαντική διότι συνθέτει το σύνολο του δημοτικού συστήματος και καθιστά την εκτελεστική επιτροπή γενικό και οριζόντιο όργανο συντονισμού αλλά και παρακολούθησης των προγραμματικών στόχων.

 

 

Δήμος Κεφαλλονιάς Δήμος Κεφαλλονιάς